Het rapport Algorithmic Accountability: A Primer van Data & Society biedt een goed leesbare inleiding tot vraagstukken rondom verantwoording, overigens zonder echt in te gaan op mogelijke oplossingen. Ook het diepgravender artikel Algorithmic Governance van Christian Katzenbach & Lena Ulbricht (2019) is vooral een verkenning van het speelveld. Meer diepgang is te vinden in Allan Dafoe’s AI Governance: A Research Agenda (2018) en in Corporate Governance of Artificial Intelligence in the Public Interest (2021) van Peter Cihon e.a.
In haar artikel Moral Crumple Zones (2019) betoogt Madeleine Clare Elish aan de hand van enkele uitgebreid beschreven praktijkcases dat er gemakkelijk te veel of onjuiste verantwoordelijkheid bij de mens wordt gelegd. Dat sluit aan bij de meer computationele insteek van Joel Kroll en zijn mede-auteurs nemen in Accountable Algorithms (2016).
In hun boek Ethical Data and Information Management: Concepts, Tools and Methods (2018) verbinden Katherine O’Keefe en Daragh O Brien data-ethiek aan gangbare praktijken op het gebied van het beheer, de kwaliteit en de governance van data. Het Centre for Data Ethics and Innovation (CDEI) ziet een belangrijke rol weggelegd voor data intermediaries.
Zie ook:
Laatst bijgewerkt: 10 september 2021