D

ataethiek.info is een initiatief van Goedzo data-ethiek, momenteel bestaande uit Koen Versmissen en Ajuna Soerjadi.

Big data, algoritmes, machine learning en kunstmatige intelligentie maken een stormachtige ontwikkeling door. Daarbij kan er veel mis gaan, en gáát er ook veel mis. Wij zien dat de meeste organisaties het goed willen doen. Maar ze weten vaak niet zo goed hoe, en vinden het moeilijk om het overzicht te bewaren.

Wij hebben een achtergrond in privacy en gegevensbescherming (Koen) en in filosofie en ethiek (Ajuna). Onze missie is het aanwakkeren van het data-ethisch bewustzijn in Nederland. We doen dat via bewust maken, opleiden, verbinden, onderzoeken en adviseren.

Met dataethiek.info helpen we om grip te krijgen op data-ethiek. Door het nieuws bij te houden. Door de inhoudelijke krenten uit de pap te selecteren. En door de vertaalslag naar de praktijk te helpen maken. Met een wereldwijde scope, maar een nadrukkelijke focus op Nederland.

Nog niet aan al deze doelstellingen voldoet de site op dit moment helemaal. Hou ons de komende maanden in de gaten, terwijl we inhoud blijven toevoegen, met name over praktische toepassingen. Eind mei verwachten we ook onze online community op te starten.

Verschillende mensen hebben ons gevraagd wat eigenlijk het verdienmodel is achter dataethiek.info. Dat is er nog niet. We hebben ervoor gekozen om eerst maar eens te laten zien dat er behoefte is aan een site als deze, en om die goed neer te zetten. We zijn ervan overtuigd dat er een goed verdien- of inkomstenmodel te vinden is, zonder afbreuk te doen aan het uitgangspunt van een open en inclusief platform.