H

oewel specifieke wetgeving ontbreekt mag de politie van minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) experimenteren met gezichtsherkenningstechnologie. Sinds 2019 mocht de politie dit niet omdat er geen juridische en ethische waarborgen voor waren.

Maar de politie ontwikkelde ongeveer een jaar geleden zelf een document met uitgangspunten voor de inzet van gezichtsherkenning. Voor Yeşilgöz is dat voldoende om experimenten toe te staan. De Autoriteit Persoonsgegevens is daar bezorgd over.

De enige gezichtsherkenningssoftware die de politie al die jaren wel mocht gebruiken is CATCH. Daarmee kunnen ze beelden vergelijken met een database met foto's van 1,6 miljoen verdachten en veroordeelden. Ook foto's van vreemdelingen komen in die database voor. Maar de overgrote meerderheid van Nederlandse burgers staat niet in dat systeem en daarom is automatische gezichtsherkenning beperkt.

Lees verder op https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2503831-politie-experimenteert-met-gezichtsherkenning-maar-wetgeving-ontbreekt