D

e politie verzamelt systematisch foto's van mensen die van buiten Europa naar Nederland komen in een enorme gezichtendatabase. Dat meldt nu.nl op basis van onderzoek door RTL Nieuws.

Het gaat om mensen die naar Nederland komen om te wonen, werken, studeren of om asiel aan te vragen. Zij belanden automatisch in een gezichtendatabase van de politie. Daarin staan acht miljoen gezichtsfoto's van zeker 6,5 miljoen mensen. De expats, asielzoekers en studenten kwamen van buiten de Europese Unie naar Nederland. Om in ons land te verblijven moeten zij een pasfoto laten maken, bijvoorbeeld voor hun verblijfsvergunning. Maar zonder dat zij het weten, gaat een kopie van die foto ook naar een politiesysteem.

 

Onze kijk

De kijk van Koen Versmissen van Expertisecentrum Data-Ethiek vindt u in het artikel. Wat vooral kwalijk is, is dat de politie erkent dat er geen sprake van kan zijn dat er een database komt met foto’s van alle Nederlanders, maar tegelijkertijd geen enkel probleem ziet in een database van alle buitenlanders die naar Nederland komen.

https://www.nu.nl/binnenland/6249865/politie-verzamelt-miljoenen-fotos-van-onschuldige-buitenlanders-in-database.html