A

mbtenaren bij de gemeente gebruiken volop ChatGPT, blijkt uit een rondgang van EenVandaag. 74 procent geeft aan ChatGPT te gebruiken, terwijl het voor rijksambtenaren wordt afgeraden om AI-software te gebruiken. Dit vanwege de risico's.

Ambtenaren gebruiken ChatGPT als informatiebron, sparringpartner of voor het verbeteren van openbaar te publiceren teksten, laten verschillende gemeenten weten. Dat kwam naar voren uit de rondgang van EenVandaag onder 137 gemeenten. Tegelijk weet 39 procent niet op welke manier hun werknemers het AI-programma gebruiken. "Dat vind ik een slechte zaak", zegt expert data-ethiek Iris Muis.

'Copy-paste en klaar'

"Het risico is dat burgers hierdoor verkeerde informatie ontvangen, die klakkeloos uit ChatGPT wordt doorgestuurd. Je weet niet zeker hoe ChatGPT aan zijn antwoord komt en hij heeft het vaak fout", zegt ze.

"Je moet dat dus continu checken, maar ik denk dat als een ambtenaar een antwoord op een scherm ziet dat die snel denkt: 'Ah handig! Copy-paste en klaar.'"

Lees verder op https://eenvandaag.avrotros.nl/item/meerderheid-gemeenten-gebruikt-chatgpt-en-bijna-de-helft-weet-niet-wat-hun-medewerkers-ermee-doen/